Femte steget mot att Bli Skuldfri & Bli Rik

Om du kommit direkt till denna sida utan att ha börjat läsa denna blogg från första inlägget, rekommenderar jag att du börjar med att läsa Första steget mot att Bli Skuldfri & Bli Rik och sedan läser steg för steg i turordning.

I det fjärde steget mot att Bli Skuldfri & Bli Rik fokuserade vi på att du skulle skall skaffa dig en total översikt över din privatekonomi. Sättet att genomföra det på var att rita upp en ekonomisk kvadrat, vilken du delade upp i fyra delar och i varje del skrev dina inkomsterutgiftertillgångar och skulder.

Det är oerhört värdefullt att få en sammanställd översikt av sin ekonomi och visualisera det hela hur pengarna flödar genom din ”plånbok”. Gjorde du uppgiften med att rita hur pengarna flödar genom din ekonomiska kvadrat?

Beroende på hur din ekonomiska situation ser ut, kan pengaflödet se annorlunda ut gentemot någon annan. Nedan exempel visualiserar ett pengaflöde för en person eller ett hushåll som inte har några skulder.

InkomstUtgiftflöde

För en person eller ett hushåll som har skulder, så ser flödet ut på följande vis.

InkomstSkuldUtgiftflöde

Du har säkert hört uttrycket ”en bild säger mer än tusen ord” och att visualisera sin ekonomi ger en oerhört kraftfullt påverkan för de flesta.

Vad är femte steget mot att Bli Skuldfri & Bli Rik?

När du nu tagit dig tid till att göra en så otroligt genomgående sammanställning av din ekonomiska situation, samt fått en visualiserad överblick, är det nu dags att börja ta itu med vilka aktiviteter som du kan göra för att börja påverka resan mot att Bli Skuldfri & Bli Rik.

Det är ganska ofta som jag får höra följande uttryck från människor när jag pratar med dem om ekonomi och att förbättra sin ekonomi; ”det är inte på de stora inkomsterna, utan de små utgifterna man blir rik”. Har du också hört det?

Själv accepterade jag det uttrycket utan att stanna upp och djupare reflektera det. Orsaken var att uttrycket i sig självt har ju en viss form av sanning. Men när jag själv började fundera och reflektera mer över uttrycket, så anser jag att det även finns en viss osanning i uttrycket. Och när jag studerat ekonomiskt framgångsrika personer, så anser jag att jag har funnit belägg för att det förekommande uttrycket om att man inte blir rik på stora inkomster utan små utgifter faktiskt inte är hela sanningen.

Men du som följer denna blogg och även som väljer att anmäla dig till Bli Skuldfri; Bli riks maillista, kommer att få den informationen till dig.

Men låt oss ändå fokusera på en del av den sanning som kommer från uttrycket, för det har ändå en viss bäring och riktighet.

Analysera dina utgifter & börja skära bort de helt onödiga av dem

Ett av de vanligaste problemen när det kommer till att man sitter i en tuff ekonomisk situation är just utgifter. Alltså inte enbart skulder i sig. Som du säkert förstått vid det här laget så flödar pengar i en ekonomi. Och din uppgift är ju att se till att detta pengaflödet är positivt för dig och din ekonomi.

Om du tar fram det papper där du skrev ner alla dina utgifter (steg 3) så kan du börja analysera och se vilken typ av utgifter det är som du har. Ställ dig följande fråga ”vilka av de utgifter som jag har är fullkomligt onödiga?”. Vad menar jag med fullkomligt onödiga?

Jo, jag syftar till den typen av utgifter som egentligen inte stöttar dig i att leva (eller överleva). Du har säkert hört talas om det TV-program där två programledare besök familjer som befinner sig i en ekonomisk fälla. De har dragit på sig skulder, men vad de tittar på är vad spenderar de sina pengar på. Målet blir att reducera, ta bort, helt onödiga utgifter och framförallt sättet där familjerna köper på sig saker (utgifter) för pengar som de inte har.

Sätt ett kryss vid de utgifter som du vet att du verkligen inte behöver för att överleva. Här måste du vara uppriktig och ärlig mot dig själv. Här är det lätt att vilja behålla utgifter som inte krävs för att överleva, men de ger någon form av positiv känsla och välbehag (alltså vad det är du köper). Problemet är att om din ekonomi inte är på rätt köl, så kan dessa små, tillsynes harmlösa utgifter över tid fortsätta att hålla dig i en tråkig och tung ekonomisk situation.

Ditt mål är att så snabbt som möjligt Bli Skuldfri & Bli Rik, därför är det positivt samt att det hjäper dig när du tar bort dessa onödiga utgifter. När du är i ekonomisk stabil form, så kommer du att åter kunna unna dig de extra ting som du finner värdefulla för dig.

Vilka utgifter kan du sänka till ett lägre pris?

Vissa utgifter kommer du inte att helt kunna ta bort. Då återstår en annan uppgift och aktivitet. Att se över vilka utgifter du har som du kanske kan sänka genom att omförhandla priset på dem, eller att välja en annan typ.

Exempelvis, om du köper en viss typ av vara och den kostar dig totalt 500 kr varje månad. Är det möjligt att köpa en liknande vara och kanske någon annanstans till en billigare peng? Kanske för 350 kr istället för 500 kr. Det innebär 150 kr mindre i utgifter.

Gå igenom din lista och sätt ett utropstecken (!) vid de utgifter som du tror att du faktiskt kan påverka genom att köpa något annat eller liknande till en billigare peng.

Uppgift

Det torde vara självförklarande i detta blogginlägg vad din uppgift är för denna gång. Även denna uppgift kan vara energikrävande, varpå du kan bryta ner den i små delmål, samt att göra uppgiften över ett par dagar.

Ha alltid ditt mål och ditt varför nära tillhands när du gör energikrävande uppgifter.

Nästa steg

I det sjätte steget kommer vi beröra att se över möjligheterna att omförhandla eventuella skulder och lån på ett sätt som bidra med positiv effekt på din ekonomiska situation och även ditt ekonomiska kassaflöde (pengaflöde).

Värderar Din feedback!

Fann du detta inlägg värdefullt? Din feedback är oerhört värdefull!

Lämna gärna en kommentar eller dela inlägget på Sociala Medier, så att fler människor kan Bli Skuldfria & Bli Rika.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailby feather