Sjätte steget mot att Bli Skuldfri & Bli Rik

Om du kommit direkt till denna sida utan att ha börjat läsa denna blogg från första inlägget, rekommenderar jag att du börjar med att läsa Första steget mot att Bli Skuldfri & Bli Rik och sedan läser steg för steg i turordning.

I det femte steget mot att Bli Skuldfri & Bli Rik gick vi igenom att du skall reflektera över ”vilka av de utgifter som jag har är fullkomligt onödiga?” och se över om du kan helt och hållet eliminera (ta bort) som inte hjälper dig positivt när det kommer till din ekonomi. Även om aktiviteten att enbart ta bort onödiga utgifter inte är lösningen på att Bli Skuldfri & Bli Rik, så är det för många en första aktivitet att engagera sig i. Du skulle även se över om det fanns några utgifter som du har som du kanske kan få till ett lägre pris.

Vad är sjätte steget mot att Bli Skuldfri & Bli Rik?

Många svenskar har skulder i form av lån. Lån på hus, bil, båt, sommarhus etc. Många har även sina nya mobiltelefoner (SmartPhones) finansierade av ”lån”. Nja, kanske inte direkt ett banklån, men många köper sina nya ”prylar” genom att binda sig i avtal i t.ex. 12 eller 24 månader. Detta istället för att t.ex. köpa en ny Samsung eller iPhone direkt med kontanta pengar; så binder man sig vid ett avtal att ”betala av” sin nya pryl på det abonnemang eller den tjänst som hör till. Och det är mycket likt ett lån. Denna typ av ”lån” skapar en inställning i form av ”köp nu betala sen”, vilket i sin tur kan göra mer skada än nytta.

Alla skulder kostar dig pengar varje månad. För du skall amortera (betala av) din skuld, eller så skall du betala ränta på skulden/lånet, men oftast skall du faktiskt göra både och, amortera och betala ränta. Man kan säga att många människor faktiskt köper sig kostnader när man tar ett lån och har en ekonomisk skuld.

Sedan mitten på 1990-talet har trenden varit att hushållens skulder ökat mer än inkomsterna. Detta är givetvis en trend som inte är positiv. Ditt mål (vilket borde vara allas mål) är att Bli Skuldfri & Bli Rik!

Förhandla!

Om du nu befinner dig i en situation att du har skulder så finns det ytterligare en värdefull aktivitet som du definitivt bör engagerar dig i. Det är nämligen att kontakta de fordringsägare (de som du är skyldig pengar) och fråga dem om det finns möjlighet att förhandla om din skuld du har till dem.

Har du ett banklån, kan du ta kontakt med din bank och förklara att du vill se över möjligheten att t.ex. sänka räntan på lånet. En del gör inte denna aktivitet, för att man skäms. Om du tillhör denna typ av människor, vänd på det hela och tänk på, att vad du egentligen påvisar när du gör en sådan aktivitet, är att visa att du faktiskt vill ta personligt ansvar och förändra situationen. Detta upplevs ofta som mycket positivt av många fordringsägare.

Ibland ror man i hamn en sådan aktivitet och ibland går det i stöpen. Men det viktigaste att inse är, att om du inte ens ställer frågan, så vet du inte svaret!

En annan typ av aktivitet är att se över om du kan flytta olika skulder till en och samma fordringsägare. Säg att du har tre skulder till tre olika fordringsägare. Om du tar kontakt med en av dem och frågar om möjligheten att slå ihop alla dina skulder och ha en enda stor skuld hos en av fordringsägarna, så kanske du kan förhandla till dig en bättre ränta och kanske till och med få andra förutsättningar som underlättar i din ekonomi.

Att tänka på innan…

Viktigt att tänka på innan du genomför en sådan aktivitet som att förhandla om dina skulder och lån med fordringsägare, är att du har gjort samtliga stegen som finns här på Blir Skuldfri & Bli Rik, men början på steg 1. Varför är det så viktigt?

Om du gjort alla stegen som finns på denna blogg, så bör du ha en otroligt bra koll på din privata ekonomi. Du har också sammanställt din ekonomi som gör att du har en god överblick av hur det verkligen ser ut. Om du tar med dig detta till en fordringsägare när du vill förhandla om dina lån och skulder, så kommer du med stor sannolikhet att imponera på dem. När du kan lägga fram din ekonomiska sammanställning och påvisa hur noga du varit, så ger detta en oerhört positivt och starkt intryck. Du visar för dem att du är seriös och tar din privata ekonomi på allvar.

Det kan till och med ibland visa sig vara den avgörande faktorn för att du skall få igenom t.ex. en sänkning av räntan. Tänk efter själv. Hur upplever du människor som tar dig på allvar i frågor som är viktiga för dig? Du värdesätter dem och din tillit och ditt förtroende för dem ökar, inte sant?

Uppgift

Se till att du har ordning på dina papper och en sammanställning av din ekonomiska situation. Boka sedan in möten med de som du har skulder till och be vänligt om att få möjligheten att se över möjligheterna till att förhandla. Kanske leder det till något positivt.

Om du känner dig osäker, ta gärna med dig någon som stöd som du känner förtroende för. Du kanske kan träna på dem några gånger innan, så att du känner att du vet hur skall förklara hur du tänker. Det viktiga är att våga!

Värderar Din feedback!

Fann du detta blogginlägg värdefullt? Din feedback är oerhört värdefull!

Lämna gärna en kommentar eller dela inlägget på Sociala Medier, så att fler människor kan Bli Skuldfria & Bli Rika.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmailby feather